Gisteravond keek ik opnieuw naar de documentaire ‘Embrace’ van de Australische Taryn Brumfitt. Een aanrader (te zien via Netflix). Taryn reist hierin de wereld over op zoek naar antwoorden op de vraag: hoe komt het toch dat zoveel vrouwen zo ongelukkig zijn met hun lichaam en wat kunnen we eraan doen?

 

Vet, dik, bobbelig of walgelijk

Ik was enorm geraakt. Wederom.

Geraakt doordat de (sociale) media, de mode-industrie, en wat mij betreft mag daar de dieetindustrie bij, dag in dag uit, zonder dat we het zelf nog in de gaten hebben, ons brein manipuleren door vrouwen er allemaal hetzelfde uit te laten zien.

Geraakt doordat het Westerse schoonheidsideaal inmiddels ook is binnen gedrongen in landen en culturen waar ‘curvy’  mooi was en vrouwen daar nu ook ‘skinny’ moeten zijn.

Geraakt door al die prachtige vrouwen, die hun lichaam in een woord omschrijven als: ‘vet’, ‘dik’ ‘bobbelig’, ‘lelijk of zelfs ‘walgelijk’. 70% (!!!!) van de vrouwen is ontevreden met haar lichaam.

Geraakt door al die dappere vrouwen met een ‘afwijkend’ uiterlijk, die zo hard moeten vechten om geaccepteerd te worden.

 

Echte vrouwen, echte lichamen

Geraakt door de scherpe observatie: ‘het kan toch niet zo zijn dat vrouwen levenslang tobben over hun uiterlijk. Ontevreden zijn met hun lichaam. Daar is het leven toch niet voor bedoeld.’ Door een man nota bene.

Geraakt door de broodmagere vrouw met anorexia, die huilend roept: ‘blijf eten, want op een dag is er geen weg meer terug.’

Geraakt door de actrice die zegt: ‘mijn lichaam is mijn thuis. Mijn soulmate. Daar zorg ik goed voor.’

Geraakt doordat wij met meer dan 7 miljard mensen op de aarde zijn. Mensen in alle soorten, vormen en maten. Dat werkelijk geen lichaam hetzelfde is. Dat maakt ieder mens juist zo mooi en uniek.

Geraakt door al die ECHTE vrouwen, inclusief Taryn zelf, die hun ECHTE lichamen durven laten zien.

Geraakt doordat we, geobsedeerd door ons uiterlijk, vergeten waar het ECHT om gaat in het leven: ervaren, voelen, inspireren, compassie hebben, liefde geven en een bijdrage leveren aan deze wereld.

 

Powerboost aan onze dochters

Als Taryn deze documentaire niet had gemaakt, dan had ik het wel gedaan.

Want, lieve vrouwen, wat zijn we toch hard voor onszelf en voor andere vrouwen. Wat vragen we veel van onszelf om maar aan iets te voldoen dat eigenlijk niet eens bestaat.

 

En hoe zou de wereld eruit zien als we elke dag blij naar onszelf in de spiegel kijken. Blij met de eigenheid van ons lichaam. Blij met ons unieke zelf. Onze kracht, talenten en energie inzetten om iets bij te dragen aan deze wereld in plaats van aan het volgende dieet te beginnen.

 

Lieve vrouwen, wees trots op jezelf. Je bent zoveel meer dan je uiterlijk. Je bent een mooi mens. Een prachtige vrouw. Hou van je lichaam. Hou van jezelf.

 

En vooral: laten we trots zijn op elkaar! Elkaar ECHT zien. Als ECHTE vrouwen. Met ECHTE lichamen. En ECHTE levens. Wat een powerboost zou dat aan de wereld geven. Aan onze dochters, de volgende generatie vrouwen.

 

Omhels jouw lichaam! En dat van alle vrouwen om je heen.

 

Liefs,

 

Ingrid