Hoe wij kunnen voorkomen dat onze dochters op dieet gaan.

Gisteren kwam mijn oudste dochter uit school. Ze is 14 jaar en zit in de derde van het VWO. We dronken samen een kop thee. Met een heerlijk koekje.
‘Mam’, zei mijn oudste, terwijl ze aandachtig haar koekje bestudeerde. ‘Sophie is op dieet. Snap je dat nou? Ze is hartstikke dun, maar ze vindt zichzelf te dik. Ze wil afvallen en heeft de hele dag bijna niks gegeten. Ze had geen lunch bij zich, alleen een appel. Maar volgens mij heeft ze die niet eens opgegeten. Zo stom.’ Sophie is een van de schoolvriendinnen van mijn dochter. Een lang, lijzig meisje. Eerder te dun dan te dik.

Superdun is meetellen
Heb jij weleens tijd doorgebracht met een 13- of 14- jarige? Die eindeloos giebelende meisjes met te lange ledematen, die alle kanten op zwaaien. Bijdehante pubers, die zichzelf heel wereldwijs vinden, maar als het erop aankomt het liefst met een knuffel tegen hun moeder aan kruipen. Jonge meisjes. Tussen servet en tafellaken. Te jong om nu al een hekel aan hun lichaam te hebben en te geloven dat ze alleen meetellen als ze superdun zijn.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 53% van de 13-jarige meisjes ontevreden is over haar lichaam. Dat is meer dan de helft. Bij 17-jarigen is dit aantal zelfs gestegen tot 78%. De nummer 1-wens van 11 tot 17-jarigen is met stip: dunner zijn.

Schokkend toch? Nu is het natuurlijk heel gemakkelijk om de media hiervan de schuld te geven. En ja natuurlijk, de beelden in tijdschriften, op televisie en YouTube spelen zeker een belangrijke rol.
Maar met wie hebben de 13-jarigen de meeste tijd van hun leven doorgebracht? Juist ja: met hun moeders. Mama is, al ontkennen ze het zelf waarschijnlijk, nog altijd hun baken, hun basis. Ik geloof erin dat als er een sterk rolmodel thuis is, dat meisjes kunnen leren dat de media een stereotiep beeld laten zien over vrouwen en schoonheid en dat dit zeker niet het juiste beeld is. Laat staan de absolute waarheid.

Jouw zelfbeeld is bepalend
Als wij onze dochters van jongs af aan uitleggen dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen: gezond eten, lekker sporten en dat we ze vertellen dat ze prachtig zijn zoals ze zijn, maar ze zien -auw- tegelijkertijd een moeder, die ontzettend ontevreden is over haar eigen lichaam, en het misschien zelfs haat, altijd bezig is met diëten, afvallen, dan zullen zij dit onbewust overnemen. De keiharde waarheid is namelijk dat:

DE MENING VAN JOUW DOCHTER OVER HAAR LICHAAM VOORAL WORDT BEPAALD DOOR JOUW ZELFBEELD OVER JOUW LICHAAM.

En dat proces van overnemen begint als jouw dochter nog een heel jong meisje is.

Bevrijd jezelf uit de dieetdwang
Mag ik je iets confronterends vragen? Wil jij jouw dochter leren dat het OK is om met afschuw naar zichzelf in de spiegel te kijken, zichzelf dik te noemen, zichzelf keer op keer naar beneden te halen, steeds op dieet te gaan, af te moeten vallen voor een leuk feest, te geloven dat het leven leuker is als je (nog) dunner bent? Nee toch!

Waarom doe je dit jezelf dan aan? Misschien al jarenlang. Deze komt hard binnen he. Zachte heelmeesters….

Jezelf bevrijden van de dieetdwang door jouw relatie met eten, je lichaam en jezelf te veranderen – te gaan zorgen voor jezelf -is de enige manier om  te voorkomen dat onze dochters, die prachtige volgende generatie, hetzelfde lot van jarenlang lijnen en lichaamsafschuw bespaard blijft. Gun dit je dochter. Gun dit jezelf.

Wij helpen je er graag bij.

Liefs,

Irma & Ingrid